Ron Colon Ron Colón Salvadoreño Rumzcal aktuálně nelze zakoupit v žádném z porovnávaných e-shopů...
Krátký popis
Značka / výrobce: Ron ColónZemě původu: El Salvador Jamajka MexikoObsah alkoholu: 49 5 %Objem alkoholu: 0 7lCukernatost: 0 gPopis: V době kdy kolonizátoři nového světa obchodovali s původními obyvateli byl rum často používán jako platidlo. Tehdy byla cukrová třtina a její produkty pro světové mocnosti tím co je pro ně dnes ropa. Bylo běžné že kvůli cukru a rumu se vedly války. Nicméně později se objevily peníze a rum už jako platidlo nefungoval. Na konci 19. století se vláda Salvadoru rozhodla pojmenovat svou měnu "colón" na počest Kryštofa Kolumba "objevitele" Ameriky. Colón byl salvadorskou měnou až do roku 001 kdy byl nahrazen americkým dolarem. Z této kombinace - rumu jako bývalého platidla a nového názvu salvadorské měny - vznikl název pro značku Ron Colón. Cílem značky je propojovat nové světy což dokazují produkty jako Ron Colón Salvadoreño Coffee Infused Rum který kombinuje rum a kávu a RumRye který je rovnocenným partnerstvím rumu a žitné whisky. Dalším produktem je Rumzcal který kombinuje rum a mezcal. Chuťový profil: Ron Colón Salvadoreño Rumzcal tvoří z 66 % rum Ron Colón Salvadoreño a z 33 % mezcal Maguay Espadín. Ron Colón propojuje v unikátní receptuře tři složky. Nejvýznamnější z nich je šestiletý rum ze Salvadoru jenž vzniká v místní palírně Licorera Cihuatán. Doplňují ho dva jamajské pot still rumy: jeden tříletý z palírny Worthy Park a druhým je směs nevyzrálých rumů z palíren Worthy Park Hampden a Monymusk. Blend těchto rumů vytváří specifický chuťový profil. Maguay je rodinný podnik založený matkou a synem který dnes vede již čtvrtá generace. Již po šest desetiletí zde používají stejné řemeslné metody které dávají vzniknout nejlepšímu mezcalu v Oaxace. Od výsevu a ruční sklizně agáve pomocí mačet coa po několikadenní vaření piñas (jádro agáve zbavené svých listů) v kamenné peci z roku 1963 a následné rozemletí pomocí mlýnského kamene taženého koňmi. Rozemletá směs šťávy a vláken z agáve se přelijí do dřevěných kádí a nechají se kvasit přibližně tři dny (v závislosti na počasí). Posledním krokem je dvojitá destilace v měděných kotlích. Aroma Rumzcalu je plné zemitého „funku“ kouřových tónů a jemné sladkosti dodané rumem. V chuti nejprve dominují tóny typické pro mezcal: zemitost kouř a uhlí. Teprve poté nastupuje rumová sladkost a nádech tropického ovoce.