kup-alkohol.cz
kup-alkohol.cz
  vína
kup-alkohol.cz
  Ostatní sortiment
kup-alkohol.cz
  likéry

Tenute Dettori Renosu Rosso

a najít nejvýhodnější cenu za celou objednávku
Tenute Dettori Renosu Rosso aktuálně nelze zakoupit v žádném z porovnávaných e-shopů...

Krátký popis
TENUTE DETTORIRodinné vinařství „Tenute Dettori“ jehož vína máme v nabídce již od roku 01 se nachází na severozápadě kouzelného italského ostrova Sardinie mezi městy Sassari a Castelsardo. Naše srdce si Dettoriho rodina získala tím že se nepodřizují diktátu trhu nýbrž vyrábí vína která mají rádi vína která zapadají do jejich kultury a jsou plodem historického dědictví jež jim předali jejich předci. Všechna jejich vína jsou skutečná „cru“ odrážející terroir vyráběná pouze z hroznů které pěstují na svých historických a tradičních vinicích v Badde Nigolosu. Zde také stále najdete více než sto let staré keře a každý vinohrad plodí své speciální víno jelikož všechny jejich vinice jsou jednoodrůdové. Jasnost a teplo tohoto místa ovlivňují 100 % výrazu vína. Vinice se od roku 003 obhospodařují dle biodynamických principů. Renosu RossoČervené víno Renosu je základním stolním vínem vinařství Tenute Dettori což nijak nesnižuje jeho kvalitu – naopak je vynikajícím a velmi vyhledávaným společníkem při každodenním stolování a jedním z mála vín jehož velmi chutné hrozny bývají často součástí jídelní tabule. Víno se získává kombinací tří odrůd tmavých hroznů typických pro oblast Sassari: Cannonau Monica a Pascale. Po ruční sklizni jsou hrozny vína zbaveny stopek ale nedrtí se – mošt maceruje na slupkách v cementových kádích bez přidání oxidu siřičitého. Délka macerace záleží na vlastnostech moštu a trvá tři až deset dní. Poté probíhá spontánní fermentace. Víno je vždy vytahováno ručně aby nedošlo k narušení slupek. Zraje a odpočívá v malých cementových amforách až do okamžiku lahvování které nastává obvykle za dva až tři roky. Při výrobě se nepoužívají žádné umělé chemikálie kromě síry žádné přidané kvasinky žádné enzymy ani jiné pomocné látky jak během fermentace tak i v průběhu zrání. Víno není filtrováno čiřeno ani barikováno. Místo původu: Itálie Sardinie obec Sennori vinice Badde NigolosuVinařství: Tenute DettoriBiodynamický certifikát: Demeter č. 444Biologický certifikát: IT-BIO-004 č. 367 5Označení: Romangia Igt (Romangia je nejplodnější částí zeměpisné oblasti Logudoro v sardinském jazyce znamená „zlaté místo“)Barva: intenzivní rubínově červenáOdrůda: Cannonau – Retagliadu Nieddu – původní modrá odrůda révy pocházející ze Sardinie; vědecké studie potvrdily že Cannonau se objevilo na Sardinii dříve než kdekoliv jinde v Evropě (existuje dochovaná úřední listina notáře Bernardina Coni z Cagliari z roku 1549 kde se zmiňuje víno Cannonau) Monica – původní odrůda červených hroznů révy pocházející ze Sardinie Pascale – původní modrá odrůda pocházející ze Sardinie která i když se nazývá „Pascale di Cagliari“ se pěstuje na severu Sardinie a dává vznik hrubému a ostrému vínu měkkého srdceVinice: s průměrným věkem 100 let a rozlohou dvanáct hektarů leží v nadmořské výšce 40 m a je umístěna v Sennori v perfektním vinařském prostředí pozitivně ovlivněném Středomořím. Podnebí je během celého roku mírné – ne příliš chladné zimy a horké léto které je ovlivněno mistraly. Vinice je obdělávaná dle biologických kritérií. Začátku sklizně předchází procházka vinicí a ochutnávání hroznů k vyhodnocení jejich zralosti; sklízí se výhradně ručně hrozny se vkládají do beden a dopraví do sklepů kde se okamžitě zpracovávajíPůda: písčitáRoční produkce: cca 15 000 lahvíChuť: příjemná s přítomností tříslovin jež zjemňují výrazný minerální charakter sardinských hroznů; odhaluje opečené mandle lékořici a skořici před osobitým a dlouhotrvajícím závěremVůně: ovocná s hloubkou pikantnosti můžete vnímat višně třešně maliny a citrusy aromatické byliny jako tymián a rozmarýn lékořici a skořici i opečené mandlePárování s jídlem: hodí se skvěle k červeným i bílým masům uzeným pečeným i grilovaným zvěřině šunkám salámům či jiným uzeninám a středně zralým sýrůmDoporučená teplota při podávání: 16–18 °C. Po přepravě vína nechte lahev stát a po otevření dejte vínu čas aby se otevřelo; doporučujeme karafovat 60 minut před podáváním aby se odhalily všechny vůně. Někdy může být víno velmi mírně šumivé což po dekantaci zmizí na dně lahve se mohou někdy utvořit mírné přírodní usazeniny které jsou v pořádku
Výběr produktů Tenute Dettori

Naše tipy