Pokud se vám po kliknutí na tlačítko "Do obchodu" nezobrazí stránka produktu ve vybraném e-shopu, je třeba vypnout AdBlock ve vašem prohlížeči pro naši stránku.
Návod na vypnutí je například na adrese https://o.seznam.cz/jak-vypnout-adblock/#1.
Krátký popis
Po úspěchu předcházejících dvou vydání vychází toto třetí rozšířené na kterém se spolu s Janem Stávkem podílel i sommeliér Ivo Dvořák. Proto nepřekvapí že zde najdete doplněné kapitoly o podávání vína a snoubení vína s jídlem. Slovník pojmů v angličtině němčině španělštině a francouzštině vám může být nápomocný při čtení etiket zahraničních vín. Předmluva: Matka příroda nás lidstvo vybavila mnoha unikátními smysly - zrakem čichem chutí hmatem a sluchem. Narozdíl od ostatních živočichů však máme navíc jeden mimořádný talent - pospojovat vjemy našich smyslů dohromady a vytvořit tak dokonalý a propracovaný obraz toho co degustujeme. Prožitek který nám degustace může přinést je jedna z nejdůležitějších lidských schopností a proto bychom si ji měli hýčkat rozvíjet ji a nenechat zakrnět. Publikace Jak přijít vínu na jméno kterou vytvořil Jan Stávek a jeho spolupracovníci je nástroj skrz který můžete tento ušlechtilý a kulturní mok ještě lépe poznat prozkoumat a především správně pojmenovat. Velmi rád jsem přijal možnost spolupráce na této edici protože víno a ostatní degustační zážitky jsou pro mne můj profesní ale i osobní život. Sommelierstvím se intenzivně zabývám již od roku 1997 a musím konstatovat že je to mimořádně vzrušující povolání které nabízí nejednu výzvu ale i nezapomenutelné zážitky. Domnívám se že tato kniha by se měla stát povinnou četbou každého profesionálního sommeliera ale měla by být i v knihovně každého milovníka vína. Rád bych Vás milé čtenáře pozval do fascinujícího světa barev vůní chutí doteků i zvuků vína a popřál Vám jen ty nejkrásnější zážitky a jen ta nejlepší vína. Ivo DvořákÚvodem: Víno je stále žádanějším nápojem. Někteří konzumenti jsou za kvalitní vína ochotni zaplatit nepředstavitelné částky. Na druhou stranu se najdou tací milci vína kteří se spokojí i s levnějšími víny a i v těchto jsou schopni nacházet ty nejjemnější nuance. K tomu aby spotřebitel co nejlépe zhodnotil prostředky vynaložené za víno je dobré aby dokázal co nejvýstižněji pojmenovat jeho vlastnosti. Ze svých poznatků se pak může těšit i v budoucnosti a čerpat z nich při dalších ochutnávkách. V dnešní době široké nabídky vín tvrdé konkurence a občasných pokusů o různé napodobování vína je od profesionálních degustátorů vyžadováno co nejpřesnější zhodnocení a co nejostřejší rozdělení kvality dané škály vín. Kvalita vín je často téměř shodná a proto jde o nesnadno postřehnutelné rozdíly které je zapotřebí správně popsat. V některých případech kdy nestačí na charakterizaci kvality vína bodové hodnocení nastupuje jeho slovní popis který je mnohem výmluvnější než pouhá čísla. Sám mám při četných degustacích a hodnoceních nápojů (nejen vín ale i destilátů nebo kávy či čaje) někdy problém rozličné charakteristiky a zjištěné vjemy vhodně vyjádřit. Ze zkušeností vím že spíše než „chuťová paměť" (jakási knihovna toho co jsme kdy v životě ochutnali) nám chybí právě schopnost známý vjem pojmenovat. Své poznatky z degustací si proto zapisuji čímž se tvoří zajímavá databáze popisů vzhledu vůní a chutí vín která mi je často pomocníkem při rozhodování se a utváření názorů na různé skupiny vín. Příručka vznikala zpočátku jako osobní pomůcka. Později jsem ji s laskavým svolením Toma Stevensona (známého vinařského publicisty a autora Světové encyklopedie vín) doplnil o jeho zkušenosti a text přepracoval i pro potřeby svých kolegů degustátorů a lektorů. Poslední úpravy směřovaly k tornu aby byl text srozumitelný i pro začínající konzumenty kteří se o víně chtějí dozvědět více. Předem - je nutné upozornit že ne vždy najdete informaci o tom jestli je daný popsaný vjem pozitivní " nebo negativní. Zejména proto že ochutnávání vína je záležitostí velmi subjektivní a individuální a hodně záleží na vkusu degustujícího a jeho schopnosti vnímat jednotlivé charakteristiky předloženého vína preferovat je či je hodnotit negativně: Druhé vydání příručky bylo doplněno o další hesla jež se mi podařilo nashromáždit za krátký čas během kterého byla první edice rozprodána. Přibyly také názvy pojmů a to v jazyce anglickém německém španělském a francouzském. Příručka tedy může díky rejstříkům umístěným na konci publikace zároveň sloužit jako jednoduchý slovník při čtení etiket zahraničních vín. Ke třetímu vydání jsem pozval kolegu a kamaráda významného sommeliéra Ivo Dvořáka aby text doplnil svými poznatky a obohatil publikaci o další kapitoly ze sommeliérského světa. Zkuste si vzít příručku na degustaci a hlouběji zapřemýšlet s přáteli nad vínem a podrobně rozebrat jeho charakteristiky. Jedině tak porozumíte podstatě vína jeho historii kterou tvoří vášeň cit hodnoty respekt k půdě a taky trochu štěstí. Přeji vám abyste při hodnocení vín nacházeli ta správná slova - abyste snáze dokázali „přijít vínu na jméno". Jan StávekAutoři: Jan Stávek – vinař držitel titulu Enolog roku České republiky v roce 0 0 Ivo Dvořák – sommeliér viceprezident Asociace sommeliérů ČRJsme rádi že Po ú