Degustační příručka aneb Jak přijít vínu na jméno

Degustační příručka aneb Jak přijít vínu na jméno

a najít nejvýhodnější cenu za celou objednávku
Koupíte v 1 e-shopu

Degustační příručka aneb Jak přijít vínu na jméno koupíte na UmeniVina.cz
UmeniVina.cz
161 Kč
Není skladem

Pokud se vám po kliknutí na tlačítko "Do obchodu" nezobrazí stránka produktu ve vybraném e-shopu, je třeba vypnout AdBlock ve vašem prohlížeči pro naši stránku. Návod na vypnutí je například na adrese https://o.seznam.cz/jak-vypnout-adblock/#1.

Krátký popis
Po úspěchu předcházejících dvou vydání vychází toto třetí rozšířené na kterém se spolu s Janem Stávkem podílel i sommeliér Ivo Dvořák. Proto nepřekvapí že zde najdete doplněné kapitoly o podávání vína a snoubení vína s jídlem. Slovník pojmů v angličtině němčině španělštině a francouzštině vám může být nápomocný při čtení etiket zahraničních vín. Předmluva: Matka příroda nás lidstvo vybavila mnoha unikátními smysly - zrakem čichem chutí hmatem a sluchem. Narozdíl od ostatních živočichů však máme navíc jeden mimořádný talent - pospojovat vjemy našich smyslů dohromady a vytvořit tak dokonalý a propracovaný obraz toho co degustujeme. Prožitek který nám degustace může přinést je jedna z nejdůležitějších lidských schopností a proto bychom si ji měli hýčkat rozvíjet ji a nenechat zakrnět. Publikace Jak přijít vínu na jméno kterou vytvořil Jan Stávek a jeho spolupracovníci je nástroj skrz který můžete tento ušlechtilý a kulturní mok ještě lépe poznat prozkoumat a především správně pojmenovat. Velmi rád jsem přijal možnost spolupráce na této edici protože víno a ostatní degustační zážitky jsou pro mne můj profesní ale i osobní život. Sommelierstvím se intenzivně zabývám již od roku 1997 a musím konstatovat že je to mimořádně vzrušující povolání které nabízí nejednu výzvu ale i nezapomenutelné zážitky. Domnívám se že tato kniha by se měla stát povinnou četbou každého profesionálního sommeliera ale měla by být i v knihovně každého milovníka vína. Rád bych Vás milé čtenáře pozval do fascinujícího světa barev vůní chutí doteků i zvuků vína a popřál Vám jen ty nejkrásnější zážitky a jen ta nejlepší vína. Ivo DvořákÚvodem: Víno je stále žádanějším nápojem. Někteří konzumenti jsou za kvalitní vína ochotni zaplatit nepředstavitelné částky. Na druhou stranu se najdou tací milci vína kteří se spokojí i s levnějšími víny a i v těchto jsou schopni nacházet ty nejjemnější nuance. K tomu aby spotřebitel co nejlépe zhodnotil prostředky vynaložené za víno je dobré aby dokázal co nejvýstižněji pojmenovat jeho vlastnosti. Ze svých poznatků se pak může těšit i v budoucnosti a čerpat z nich při dalších ochutnávkách. V dnešní době široké nabídky vín tvrdé konkurence a občasných pokusů o různé napodobování vína je od profesionálních degustátorů vyžadováno co nejpřesnější zhodnocení a co nejostřejší rozdělení kvality dané škály vín. Kvalita vín je často téměř shodná a proto jde o nesnadno postřehnutelné rozdíly které je zapotřebí správně popsat. V některých případech kdy nestačí na charakterizaci kvality vína bodové hodnocení nastupuje jeho slovní popis který je mnohem výmluvnější než pouhá čísla. Sám mám při četných degustacích a hodnoceních nápojů (nejen vín ale i destilátů nebo kávy či čaje) někdy problém rozličné charakteristiky a zjištěné vjemy vhodně vyjádřit. Ze zkušeností vím že spíše než „chuťová paměť" (jakási knihovna toho co jsme kdy v životě ochutnali) nám chybí právě schopnost známý vjem pojmenovat. Své poznatky z degustací si proto zapisuji čímž se tvoří zajímavá databáze popisů vzhledu vůní a chutí vín která mi je často pomocníkem při rozhodování se a utváření názorů na různé skupiny vín. Příručka vznikala zpočátku jako osobní pomůcka. Později jsem ji s laskavým svolením Toma Stevensona (známého vinařského publicisty a autora Světové encyklopedie vín) doplnil o jeho zkušenosti a text přepracoval i pro potřeby svých kolegů degustátorů a lektorů. Poslední úpravy směřovaly k tornu aby byl text srozumitelný i pro začínající konzumenty kteří se o víně chtějí dozvědět více. Předem - je nutné upozornit že ne vždy najdete informaci o tom jestli je daný popsaný vjem pozitivní " nebo negativní. Zejména proto že ochutnávání vína je záležitostí velmi subjektivní a individuální a hodně záleží na vkusu degustujícího a jeho schopnosti vnímat jednotlivé charakteristiky předloženého vína preferovat je či je hodnotit negativně: Druhé vydání příručky bylo doplněno o další hesla jež se mi podařilo nashromáždit za krátký čas během kterého byla první edice rozprodána. Přibyly také názvy pojmů a to v jazyce anglickém německém španělském a francouzském. Příručka tedy může díky rejstříkům umístěným na konci publikace zároveň sloužit jako jednoduchý slovník při čtení etiket zahraničních vín. Ke třetímu vydání jsem pozval kolegu a kamaráda významného sommeliéra Ivo Dvořáka aby text doplnil svými poznatky a obohatil publikaci o další kapitoly ze sommeliérského světa. Zkuste si vzít příručku na degustaci a hlouběji zapřemýšlet s přáteli nad vínem a podrobně rozebrat jeho charakteristiky. Jedině tak porozumíte podstatě vína jeho historii kterou tvoří vášeň cit hodnoty respekt k půdě a taky trochu štěstí. Přeji vám abyste při hodnocení vín nacházeli ta správná slova - abyste snáze dokázali „přijít vínu na jméno". Jan StávekAutoři: Jan Stávek – vinař držitel titulu Enolog roku České republiky v roce 0 0 Ivo Dvořák – sommeliér viceprezident Asociace sommeliérů ČRJsme rádi že Po ú